Τρίτη 28 Απριλίου 2009

επενδύουμε σε κάτι άυλο μεν, που γεμίζει το πνεύμα και την ψυχή μας

τα λόγια του Δημάρχου ΚΩ
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Στις 29 Μαΐου 2008 δώσαμε την 1η συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουμε την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ιπποκράτης», ετήσιας βάσης, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα κα Λουκία Ρικάκη η οποία, έχει την επιμέλεια της διοργάνωσης αυτής.
Σήμερα δίνουμε τη δεύτερη συνέντευξη τύπου, έχοντας πλέον καταλήξει τόσο στις συμμετοχές των ταινιών, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο των δρώμενων που πλαισιώσουν τη διοργάνωση αυτή.Αυτή η διαπολιτισμική διοργάνωση δίνει το έναυσμα για την επίτευξη πολλών παράλληλων στόχων.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέμα την υγεία.
Υγεία, ο βαθμός ελευθερίας με τον οποίο βιώνουμε τη ζωή μας.
Θέμα ευαίσθητο, θέμα που απασχολεί όλους μας, θέμα που από αρχαιοτάτων χρόνων ενεργοποίησε μεγάλους επιστήμονες στην έρευνα, στη μελέτη, στο να αφιερώσουν τη ζωή τους για την εξεύρεση φαρμάκων που θα έδιναν… υγεία και ζωή.
Η zωή λοιπόν έμμεσα είναι το θέμα μας, αφού το πρώτο πράγμα που όλοι ευχόμαστε σε κάποιον είναι το να έχει Υγεία.
Θέμα, με πολλές παράπλευρες και πολύπλευρες θεματικές πχ. την ευθανασία που απασχόλησε και απασχολεί διεθνώς, τις ανίατες νόσους και την ποιότητα ζωής όσων έχουν τέτοιες ασθένειες… αλλά και τη δύναμη που βρίσκει ο άνθρωπος μέσα του όταν πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις…
Αυτό το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοποριακή πρόταση, η οποία τέθηκε άμεσα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πολιτισμός, 7η Τέχνη, & Ιατρική, όλα μαζί δημιουργούν τη βάση αυτού του Φεστιβάλ που παρουσιάζουμε σήμερα και διοργανώνει ο Δήμος της Κω.
Μια προσπάθεια και μια πρωτοβουλία που ξεκινά από το ακριτικό νησί μας με στόχο να ακουστεί παγκοσμίως.
Αποτελεί μια γέφυρα σύνδεσης της Ιστορίας μας, της Ιπποκρατικής Κω, της φιλοσοφίας και των ιδεών του Ιπποκράτη που διαχρονικά πρεσβεύει η σύγχρονη ιατρική, με τη σύγχρονη Κω που αν και δεν ξεχνά τις παραδόσεις, προχωρά μπροστά δημιουργεί και εξελίσσεται… Με αυτό το πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον, με σεβασμό αλλά και όραμα, θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτιστικά επώνυμης Κω που με περηφάνια θα ακούγεται διεθνώς, όχι μόνο για την πολύτιμη ιστορία της, αλλά και για το σύγχρονο παρόν της, χτίζοντας ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό μέλλον, αντάξιο του χθες…
Μέσα από τις επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν στις 1-6 Σεπτεμβρίου 2009, θέλουμε να ταξιδέψουμε όλοι μαζί, μέσα από τα μάτια και την οπτική γωνία του κάθε δημιουργού… να προβληματιστούμε… να εκφραστούμε… να παραδειγματιστούμε… ίσως και να επανεκτιμήσουμε κάτι που έχουμε και το θεωρούμε δεδομένο μερικές φορές… την υγεία μας… και να σκεφτούμε πόσο η πρόληψη μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και ποιότητα στη ζωή μας.
Εγώ θέλω να τονίσω την ανάγκη όλων μας στο να επενδύουμε σε κάτι άυλο μεν, που γεμίζει το πνεύμα και την ψυχή μας δε… στον Πολιτισμό.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά έλεγε η Αείμνηστη Μερκούρη είναι η ευτυχία και η δυστυχία της χώρας μας.
Ευτυχία γιατί μας προσφέρει τη μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τη βαριά βιομηχανία μας, τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Δυστυχία γιατί, για να αποδείξουμε το σεβασμό μας σε αυτό τον πολιτισμό απαιτείται πολλή δουλειά και κυρίως τεράστια ποσά, πολλαπλάσια από όσα είναι δυνατόν να διατεθούν από μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Πιστεύω ότι η Κως με τη βοήθεια όλων μας έχει τη δυνατότητα αλλά και το χρέος να αντιμετωπίσει συστηματικά και με πολιτισμική διάθεση, κάθε προσπάθεια για προβολή, τόσο της πολιτιστικής μας βαριάς κληρονομιάς όσο και την πρόκληση της δημιουργίας μιας νέας πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας, σύγχρονης και αξιόλογης, που θα γεμίζει πνεύμα και ψυχή του σημερινού Κώου δημότη, του επισκέπτη τουρίστα, των παιδιών μας…
Ελάτε να ζήσουμε μαζί αυτή τη δημιουργική πρόκληση με γνώμονα την πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας…
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, ελπίζοντας ο καθένας σας όχι μόνο να αγκαλιάσει αυτό το πολιτιστικό δρώμενο, συμμετέχοντας και βοηθώντας στο να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, αλλά και με το να γίνει ο ίδιος πρεσβευτής του τόπου και του πολιτισμού μας…παγκοσμίως.
Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: