Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ars Longa Vita Brevis

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Ευχαριστούμε θερμά και από τα βάθη της ψυχής μας, για τις εμπειρίες, τις γνώσεις και την απέραντη αισθητική συγκίνηση που νοιώσαμε τις μέρες του φεστιβάλ. Ευχαριστώ θερμά την ψυχή του φεστιβάλ τη Λουκία Ρικάκη, το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του και όλους τους Κώες που συμβάλανε ουσιαστικά γι’ αυτή την ευτυχία.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, νομπελίστες, ασθενείς που γίνανε καλά κι εμάς τους «ψυχασθενείς» καλλιτέχνες που ουρλιάζαμε γελώντας και κλαίγοντας, για τις ατέλειωτες ώρες ψυχοθεραπείας που περάσαμε και κατά βάση γιατί είμαστε πολύ καλά!
Έχω γυρίσει πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αυτό που ένοιωσα στην Κω ήταν κάτι το μοναδικό γιατί κατάλαβα για άλλη μια φορά ότι η ουσία του πολιτισμού είναι στην υγεία, στη νοητική και ψυχική υγεία των εαυτών μας και των παιδιών μας, που σημαίνει όλη αυτή η πράξη είναι κατά τον Πλάτωνα «παιδαγωγική», γιατί «όλα μαθαίνονται» όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος.

Το φεστιβάλ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» μπορεί να εξελιχτεί σε ουσιαστικό παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός, με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, εκτός από τον κύριο άξονα που πρέπει να είναι ο κινηματογράφος και η υγεία, μπορούν να γίνουν παράλληλα συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις, παιχνίδια με όλα τα σχολεία της Κω κλπ.
Το αρχικό ερώτημα: - αν ένα Φεστιβάλ με θέματα πάνω στην αρρώστια και τον πόνο - θα δημιουργούσε κατάθλιψη, ξεπεράστηκε αυτόματα και δημιούργησε ατέλειωτες στιγμές ευφορίας και αυτό γιατί διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι «άλλο η τέχνη και άλλο η ζωή»! Οι ταινίες ήταν εκεί στην οθόνη, παγιωμένες, σ’ ένα συγκεκριμένο χρόνο, ενώ όλοι εμείς που παρακολουθούσαμε τις ταινίες (άρρωστοι, πονεμένοι, γιατρεμένοι, ψυχοθεραπευμένοι) είμαστε κάτω στην αίθουσα, ζωντανοί και κλαίγαμε και γελάγαμε που σημαίνει ότι είμαστε καλά! Εύχομαι να πάνε όλα καλά και το τελετουργικό του Φεστιβάλ να αναπτυχτεί ακόμα περισσότερο, με βάση τις τελετουργίες των αρχαίων ελλήνων στο Ασκληπιείο, πάνω στην παγκόσμια φιλοσοφία του Ιπποκράτη που την χρησιμοποιεί όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός:
«ARS LONGA VITA BREVIS» «Η ΤΕΧΝΗ ΜΑΚΡΑ Ο ΒΙΟΣ ΒΡΑΧΥΣ»
ΦΙΛΙΚΑ 10 Σεπτέμβρη 2009 ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

2 σχόλια:

Sophia Karagianni είπε...

Οφείλω να σου καταθέσω και γραπτώς το θαυμασμό μου για την αρτιότατη διοργάνωση, την απίστευτη μετάφραση, την παντελή έλλειψη πανικού, και το μόνιμο χαμόγελο στο στόμα.. Θερμά συγχαρητήρια και του χρόνου να είμαστε καλά..

Elias Sifakis είπε...

Loukia mou den prolava na se dw poli sto Festival alla afhses tis kalliteres entipwseis se olous mas. Bravo!! To epomeno eimai sigouros oti tha einai me poli perissoteres simetoxes!!! Perimenoume na se doume sintoma ksana sthn Kw.