Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Στην Υγειά του καλού Σινεμά!Απονομή Βραβείων του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω

«Στην Υγειά του καλού Σινεμά!»
Απονομή Βραβείων του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω

Σάββατο βράδυ έγινε η τελετή λήξης και η απονομή βραβείων του Φεστιβάλ, στο θερινό Κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑΣ».
Η Κινηματογραφική Λέσχη Κω (ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ), συντόνισε την ψηφοφορία του κοινού και δια του Προέδρου Σάκη Κουντουραντζή και του μέλους Θάνο Τσάπελη απένειμε τα Βραβεία Κοινού:
Πρώτο βραβείο κοινού δόθηκε στην ταινία: «Ο ΑΓΓΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ» του Άγγλοαυστραλού Geoffrey Smith. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Dr Henry Marsh δήλωσε: « Ήταν μεγάλη τιμή που με καλέσατε στο φεστιβάλ και ακόμα μεγαλύτερη τιμή που κέρδισα το βραβείο Κοινού. Η διεθνής επιτυχία της ταινίας είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάει τόσο τον ηρωικό συνάδελφο Ιγκορ Κούριλετς με τις πολλές δυσκολίες του, όσο και την επιτυχία στο σκοπό για πρόοδο και μεταρρύθμιση στην Ουκρανία.
Λυπάμαι που έπρεπε να επιστρέψω βιαστικά στο Λονδίνο και ελπίζω στην συνέχεια το φεστιβάλ να είναι τόσο επιτυχημένο όσο φάνηκε να είναι και στην αρχή του. Ήταν τόσο καλά οργανωμένο και η συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα της προβολής ήταν εξαιρετική ιδέα ο Τζέφρυ μου είπε ότι πρόκειται για υπέροχη καινοτομία. Ευχαριστήθηκα πολύ ,πάντα απολαμβάνω να μιλώ και η φιλοξενία ήταν υπέροχη! Η Κως είναι θαυμάσιο μέρος! Το να κοιμάμαι με τον απαλό ήχο του Αιγαίου στ’ αυτιά μου ήταν θαυμάσιο. Ελπίζω το φεστιβάλ να γίνεται ολοένα δυνατότερο. Τώρα ανεβαίνω στο ποδήλατό μου για να πάω στο τεράστιο νοσοκομείο – εργοστάσιο όπου πηγαίνω για τη βάρδια μου στα εξωτερικά ιατρεία.»
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Geoffrey Smith ενθουσιασμένος δήλωσε:
«Κως, ευχαριστώ! Καταπληκτικό!!»
Δεύτερο βραβείο κοινού δόθηκε εξ ημισείας στην ταινία:
«Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕ» του Rick Minnich ο οποίος είπε: «Ευχαριστώ, είναι πολύ τιμητικό για μένα, δεν έχω ξαναπάρει βραβείο κοινού .Περάσαμε μια εξαιρετική εβδομάδα εδώ, ευχαριστώ τους διοργανωτές .Όταν κάνεις μία ταινία για την οικογένειά σου πολύ συχνά σκεφτόμουνα αν θα ενδιαφερόταν και κάποιος άλλος για το θέμα της δικής μου οικογένειας. Είναι πολύ συγκινητικό ότι οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες που προβλήθηκε η ταινία πραγματικά συγκινούνται για την ιστορία μου .Ελπίζω η ταινία να συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην ίαση των οικογενειακών τραυμάτων άσχετα αν δεν είναι το ίδιο με του πατέρα μου, αλλά των τραυμάτων που υπάρχουν σε ικανό βαθμό στις οικογένειες. Ευχαριστώ για το εξαιρετικό φεστιβάλ και κάθε χρόνο να προσκαλείτε περισσότερους δημιουργούς»
και στην ταινία: «Ο ΝΕΑΡΟΣ ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ» των Σουηδών σκηνοθετών Peå Holmquist και Suzanne Khardalian. H σκηνοθέτης κ. Khardalian δήλωσε: «Ελληνικό κοινό, σας ευχαριστώ παρά πολύ, είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τον Πέα. Με την ταινία, θέλουμε να θυμίσουμε ότι όταν έχεις να κάνεις με συγκρούσεις και πολέμους δεν μπορείς να τις αγνοείς. Το πιο σπουδαίο πράγμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με άτομα, με ανθρώπινα όντα.»
Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία: «ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ» του Καναδού John Zaritsky.

Η κριτική επιτροπή ελληνικών ταινιών αποτελούμενη από τους: ιατρό Δημήτρη Κασσίμο και τον πρόεδρο της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ Σάκη Κουντουρατζή έδωσε
το πρώτο βραβείο στην ταινία «ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΡΕΣ» του Κωνσταντίνου Πιλάβιου.
Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους διοργανωτές και έδωσε τις καλύτερες ευχές του για την επόμενη διοργάνωση.

Το δεύτερο βραβείο πήρε η ταινία «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» της Μαριάννας Οικονόμου. Η σκηνοθέτης εκδήλωσε την επιθυμία της να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, μέσα από την εκπαίδευση.

Η κριτική επιτροπή ταινιών μικρού μήκους αποτελούμενη από τους: πρόεδρο της επιτροπής Joseph Spaid, Νίκο Μπαϊμπά και Δημήτρη Κασσίμο έδωσε τα βραβεία στις ταινίες:
Πρώτο βραβείο στην ταινία: «99 ΠΡΟΣ 1, Ο ΩΟΘΗΚΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΙ ΕΓΩ» της Αμερικανίδας Phoebe Brown. Η κυρία Brown ευχαρίστησε τους διοργανωτές και δήλωσε ότι: «Είμαι κατενθουσιασμένη και συγκινημένη. Γνώρισα και έκανα εξαιρετικούς φίλους. Είναι σημαδιακή αυτή η βράβευση γιατί μου δίνει πολύ κουράγιο για την ταινία που ετοιμάζω. Η εβδομάδα που πέρασα στην Κω με έκανε πιο υγιή.»
Δεύτερο βραβείο στην ταινία: «ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΙ» του Ρουμάνου Mihai Ionescu είπε : «Είναι η πρώτη μου ταινία σε αυτό το φεστιβάλ και το πρώτο μου βραβείο και ευχαριστώ τους διοργανωτές.»
Ειδική μνεία πήρε η ταινία «ΕΡΩΤΑΣ ΘΕΤΙΚΑ» του Κενυάτη Peter Murrini και του Άγγλου David Gough. Οι σκηνοθέτες έστειλαν την εξής δήλωση: «Η IRIN Films με χαρά μαθαίνει ότι η ταινία « Έρωτας, Θετικά» απέσπασε το βραβείο Ειδικής Μνείας στην κατηγορία ταινιών Μικρού Μήκους του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για θέματα Υγείας «Ιπποκράτης». Η ταινία αυτή γυρίστηκε προσπαθώντας και καταφέρνοντας τελικά να φέρει στο φως τις υποθέσεις δεκάδων χιλιάδων παιδιών ανά τον κόσμο που μολύνθηκαν με τον ιό του Έιτζ κατά τη διάρκεια της γέννας. Το βραβείο αποδεικνύει ότι ο σκοπός αυτός επετεύχθη σε κάποιο βαθμό, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του φεστιβάλ που επέλεξαν την ταινία για συμμετοχή και την παρουσίασαν στο κοινό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως όλους εκείνους τους ανθρώπους στην Ουγκάντα που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτήν την ταινία και που τόσο θαρραλέα και αφειδώς μοιράστηκαν μαζί μας τις πιο ιδιωτικές λεπτομέρειες της ζωής τους. Σ’ αυτούς, και σε όλα τα παιδιά που μολύνθηκαν προγεννητικά με τον ιό του Έιτζ, αφιερώνουμε το βραβείο τούτο».
Η κριτική επιτροπή των ταινιών μεσαίου μήκους αποτελούμενη από τους
Δρ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, την σκηνοθέτη Katarina Peters και τον σκηνοθέτη και πρόεδρο της επιτροπής Hans Bosscher, έκρινε και αποφάσισε να δώσει τα εξής βραβεία:
Πρώτο βραβείο Μεσαίου μήκους στην ταινία «ΝΑ, Ο ΤΖΩΝΥ!» του Βρετανού Adam Lavis που το αφιέρωσε στον πρωταγωνιστή Johnny Hicklenton που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ για λόγους υγείας. Δήλωσε: «Έχω χάσει τα λόγια μου από την συγκίνηση. Λυπάμαι που ο Τζώννυ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί εδώ, παρ’ όλο το είχαμε προγραμματίσει, αλλά δεν του το επέτρεψε η αρρώστια του και του αφιερώνω αυτό το βραβείο. Με πολλές δυσκολίες πάσχιζα να κάνω αυτή την ταινία επί 6 χρόνια και πολύ συχνά έπρεπε να την εγκαταλείψουμε και ελπίζω ο πόνος του Τζώνυ μπορεί πραγματικά να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φεστιβάλ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία, είδα εκπληκτικές ταινίες και πραγματικά το βραβείο με γεμίζει αισιοδοξία».
Δεύτερο βραβείο Μεσαίου μήκους στην ταινία «ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ» της Ρουμάνας Adina Pintilie η οποία δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα νέα! Μας έφτιαξες πραγματικά τη μέρα τώρα που παιδευόμαστε με το νέο μας project! Ο ερχομός αυτού του βραβείου σε τόσο δύσκολες για μας μέρες, είναι σαν ένας καλός οιωνός –μια ουσιαστική ενθάρρυνση που καλούμαστε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε ότι και να γίνει. Αυτό θα θέλαμε ίσως να πούμε αν ήμασταν σήμερα εκεί μαζί σας, αλλά σίγουρα θα επαναλαμβάναμε ξανά και ξανά το πόσο ευγνώμονες είμαστε γι’ αυτήν την ταινία στους υπέροχους πρωταγωνιστές της: Ignat, Abel, Ocsy και Alexander. Εκείνοι μόνο, με την εκπληκτική εσωτερική ομορφιά τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την «ιστορία αγάπης» που εμείς ονομάσαμε ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ».
Επίσης δόθηκαν Ειδικές Μνείες στις ταινίες:
«ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ» των Ιταλών Michele Mellara και Alessandro Rossi οι οποίοι έστειλαν το εξής μήνυμα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την Ειδική Μνεία και λυπούμαστε που δε βρισκόμαστε απόψε εκεί μαζί σας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κριτική Επιτροπή, το προσωπικό του φεστιβάλ, και φυσικά το κοινό. Θέλουμε να αφιερώσουμε το βραβείο αυτό στη μνήμη του Μπαράτι και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που συνεχίζουν να πολεμούν για μια καλύτερη ζωή για τους εαυτούς και τις οικογένειές τους.
Ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι να απολαύσετε την όμορφη ελληνική βραδιά σας».

«ΤΡΕΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ»
του Ιταλού Enrico Verra.
Η κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους αποτελούμενη από τους σκηνοθέτη Ανδρέα Θωμόπουλο, ιατρό Ηλία Θεοδωρόπουλο και την καθηγήτρια b.h.Yael έδωσε βραβεία στις ταινίες:
Πρώτο βραβείο στην ταινία : «ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ: ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΓΗ» της Αμερικανίδας Maria Finitzo η οποία δήλωσε: «Εκ μέρους των συναδέλφων μου στην Kartemquin Films, ας μου επιτραπεί πρώτα να πω πόσο εκτιμήσαμε εγώ και ο Τζάστιν την πραγματικά ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που δεχθήκαμε από όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ.
Τα θαυμάσια νέα για την βράβευση της ταινίας μας με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μεγάλου μήκους, αποτελεί τιμή για όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτήν. Το Φεστιβάλ αυτό κατάφερε να στρέψει την απαιτούμενη προσοχή σε θέματα υγείας που αντιμετωπίζουμε όλοι παγκοσμίως, ενώ η δουλειά που προηγήθηκε για να φτάσουν όλα αυτά στο ευρύτερο κοινό, είναι πραγματικά σημαντική. Είμαστε συγκινημένοι που συμπεριληφθήκαμε στην προσπάθειά σας αυτή.
Ευχαριστώ θερμά και ξέρω πως όλοι εδώ στην Kartemquin περιμένουμε εναγωνίως να επιστρέψομε μελλοντικά στο φεστιβάλ.»
Το βραβείο απένειμαν ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και ο Δήμαρχος Ηρακλειδών Στέργος Μπίλλης.
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της σκηνοθέτριας η Μορφωτική Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας, κυρία Diana Brown, η οποία μιλώντας άπταιστα ελληνικά, συνεχάρη την καλλιτεχνική διευθύντρια και ευχήθηκε τα καλύτερα για τη δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ «Ιπποκράτης».

Δεύτερο βραβείο στην ταινία: «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ» του Αμερικανού Andy Abrahams Wilson το οποίο απένειμε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Παναγιώτης Θαλασσινός.
Επίσης δόθηκαν Ειδικές Μνείας στις ταινίες:
«ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΗΣ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΔΡ ΤΖΕΙΜΣ ΟΡΜΠΙΝΣΚΙ» του Καναδού Patrick Reed. Ο παραγωγός της ταινίες Sir Peter Raymont δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την ταινία μας Triage να λαμβάνει αυτή την ιδιαίτερη αναγνώριση στο πρώτο παγκοσμίως κινηματογραφικό φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην διεθνή υγεία. Όπως μου ζήτησε ο Δρ Τζεημς Ορμπίνσκι να πω εκ μέρους του στην προβολή της πρώτης ημέρας: «Το να αναγνωρίζεις την αξιοπρέπεια, βρίσκεται στην καρδιά του ανθρωπισμού. Το να μπορείς να δεις την αξιοπρέπεια κάποιου, εξαρτάται από το πόσο μπορείς να δεις την ομοιότητα του ίδιου σου του εαυτού στον άλλον». Αυτό ισχύει για τον πόλεμο και την ειρήνη, και αποτελεί βασική αρχή για κάθε ανεξάρτητη, ουδέτερη και αμερόληπτη ανθρωπιστική δράση. Έχεις δημιουργήσει ένα υπέροχο, πολύ ευπαρουσίαστο και ταυτόχρονα οικείο φεστιβάλ. Πέρασα πολύ όμορφα στην γενέτειρα του Ιπποκράτη.»
«ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» των Βέλγων σκηνοθετών Vincent Detours και Dominique Henry. Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Κω κ. Παναγιώτης Θαλασσινός, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω Καθηγητής Ιατρός κ. Στέφανος Γερουλάνος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Ανδρέας Τρούμπης, η Μορφωτική Ακόλουθος της Αμερικάνικης Πρεσβείας κ. Diana Brown, οι Αντιδήμαρχοι Κω Γιάννης Φουντωτός και Δαυϊδ Γερασκλής, ο Γιάννης Μπάρδης ζωγράφος και γλύπτης, ο Γιάννης Χρυσουλάκης Συγκοινωνιολόγος, οι τοπικές Αρχές, οι Συντελεστές του Φεστιβάλ, Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, Δημοσιογράφοι και Εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. όλοι οι συντελεστές του Φεστιβάλ, οι εθελοντές και πλήθος κόσμου.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας «Ιπποκράτης» θα πραγματοποιηθεί στην Κω από 1 – 6 Σεπτεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: